a 1960s home transformed to enhance a family's modern lifestyle

Sunset Hills, Seattle, WA


project completed as project designer in collaboration with Bjarko Serra Architects

photography: Valerie Wersinger

Inspired by the great views of Puget Sound and the Olympics and the generous amount of living space, a young couple with 3 children bought this 1960’s Sunset Hills house. To fit the lifestyle of the family the home needed a transformation: open, flowing living spaces; a better indoor-outdoor connection; durable natural materials; upgraded electrical and heating systems; and a gourmet kitchen.

The kitchen, originally dark and isolated from the dining and living rooms, is now the heart of the house. Interior walls around the kitchen were removed to take advantage of views and light and to integrate it with adjacent spaces. A large island cabinet was designed as a practical workspace and social gathering spot with seating on one side. A wood clad panel hovers over the island and part of the dining engaging both spaces and adding texture and color while hiding unsightly existing ceiling structure. A large sliding door was added for easy access to the deck and to bring in natural light.

The palette was kept intentionally spare but warm to create a functional and beautiful background: oak and high density plastic laminate cabinets; Caesarstone countertops; Heath Ceramic tile for the backsplash; powder coated new structural columns; durable Milestone flooring finish over new radiant heat.